volejbal Čadca - udalosti

Sobota bola pekným dňom

V sobotu bol pekný deň. Nie len preto, že bolo naozaj pekné počasie a že Cibulková hrala finále grandslamu v Melbourne s Na Li.
V sobotu sa hral v Čadci volejbal. Volejbal s veľkým V. Nádherný zápas a skvelý zážitok. Kto prišiel, neoľutoval.
Ale po poriadku. Volejbalový "predkrm" zaistili žiačky, ktoré sa stretli s vedúcim celkom súťaže AC UNIZA Žilina. Z pohľadu domácich mal kvalitu hlavne prvý zápas, ktorý napriek tomu, že ho prehrali 0:3, zvládli dobre. Veď sety prehrali len tesne 20:25, 22:25 a 26:28. Takmer nekazili podanie, ani útok, solídne prihrávali, mali dobrý pohyb, pomáhali si. Bolo vidno, že od jesenného zápasu v Žiline sa zlepšili. O lepší výsledok sa pripravili v závere setov, ktoré nezvládli a prejavila sa vyššia herná istota súperiek.
V druhom zápase to už bolo bolenie brucha. Na ihrisko prišlo úplne iné družstvo. Na úvod 4 pokazené podania za sebou. V zápätí útlm - deka na celé družstvo, z ktorého sa už nevymanili. Celý priebeh 2. zápasu bol slabým odvarom toho prvého. A keďže Žilinčanky si udržali hernú úroveň z prvého zápasu aj v druhom, o víťazovi nebolo pochýb.
PS k druhému zápasu: Tréneri už majú podozrenie, že hráčky sa v prestávke medzi zápasmi prejedli (a veria, že to bolo práve tým).

Po zápase žiačok prišlo hlavné jedlo - kysucké derby I. ligy žien. Čadca proti Kysuckému Novému Mestu. Už na jeseň to bolo vyrovnané 2:3 a 3:0. Zápas bol zaujímavý aj tým, že za Kysucu hrajú tri naše odchovankyne. Obe družstvá nastúpili na zápas v kompletných zostavách. U domácich to bolo dokonca po prvý krát v prebiehajúcej sezóne, hoci niektoré aj so zdravotnými problémami. Ale na to sa v derby nepozerá. Hrať aj so sebazaprením majú Čadčianky v krvi.
Prvý zápas. 3:2 pre Čadcu, sety 25:20, 22:25, 25:21, 26:28, tiebreak 15:10. Neskutočný boj o každú loptu. Rivalita nad palubovkou sa dala krájať. Dlhé výmeny so skvelými obrannými zákrokmi v poli. Už dávno som nevidel taký iskrivý zápas. Chcel som v tomto článku pochváliť najmä domáce hráčky, ale bolo by to voči dolnoKysučankám nefér. Na volejbalovú lahôdku, akou boli oba sobotňajšie zápasy, musia byť dve družstvá. Bolo vidno, že aj tréner KNM, p. Juraj Crha, pripravil svoje hráčky na zápas po všetkých stránkach dobre. Za všetko hovoria momenty, kedy tréneri spoločne tlieskali hráčkam oboch družstiev bez ohľadu na to, kto práve v rozohre získal bod.
Čo nakoniec rozhodlo o výsledku prvého zápasu ? Podanie mali obe družstvá približne rovnaké. Zdalo sa, že Kysučanky majú v tejto činnosti navrch, ale práve v tiebreaku, v rozhodujúcich chvíľach záveru zápasu nastúpila na podanie Megy Kováčiková a svojimi 4 dobre umiestenými plachtami súpera položila na kolená. Príjem podania a lôpt zadarmo bol o niečo lepší na strane domácich. Vynikla najmä smečiarka Majka Ondrejková a výborne jej sekundovala aj druhá smečiarka Iva Cyprichová a libero Inga Andočová. Hru v poli mali lepšiu ženy z KNM, ktoré vyberali takmer stratené lopty. Bolo ťažké niekam umiestniť loptu, kde by ju neboli schopné chytiť. Ulievky na nich takmer vôbec neplatili. Boli jednoducho všade. Útok o niečo pestrejší mali domáce hráčky a viac sa presadzovali stredom. Kysučanky boli zasa tvrdšie v úderoch a body zbierali hlavne z útoku z okraja siete. Blokárky na oboch stranách, pokiaľ sa stíhali presúvať, si svoju prácu zastali dobre. My sme občas prekvapili súpera zmenou útoku na strede siete a súperove blokárky kým stihli zareagovať bolo už neskoro. Takže, čo vlastne rozhodlo ? O osude zápasu asi tie posledné 4 podania, ale o tom, že sa v Čadci odohral vynikajúci prvoligový zápas rozhodli obe družstvá rovnakou mierou.
V základnej šestke domácich nastúpili: smečiarky Majka Ondrejková (kapitánka družstva) a Iva Cyprichová, na bloku Monika Jurišová a Megy Kováčiková, na nahrávke Dominika Marjaková, na poste diagonálnej hráčky Janka Pončková, libero Inga Andočová. Striedali Slávka Stráňavová, Sisa Šumpíková, Katka Belková, Zuzka Kováčiková a Aďa Franeková.
Druhý zápas. 3:0 pre domácich. Sety 25:12, 25:20, 25:23. Prvý set zastihol súperky v útlme, keď ešte na nich doliehala prehra prvého zápasu. Druhý set naopak, začali slabšie domáce hráčky, namlsané ľahkým získaním prvého setu. Našťastie sa rýchlo spamätali a hru vyrovnali. Postupne získavali prevahu a aj 2. set doviedli do víťazstva. Tretí set bol znova boj o každú loptu, ale trpezlivou a nebojácnou hrou sme doviedli zápas do víťazného konca. O výsledku zrejme rozhodlo to, že domáci nastúpili na druhými zápas s 3 zmenami v zostave a s čerstvými posilami mohli odohrať aj tento zápas v rovnakom nasadení a tempe ako ten prvý. Zhodou okolností ďalšie tri hráčky, ktoré odohrali oba zápasy takmer bez striedania, nastúpili s menšími, či väčšími zdravotnými problémami (o to je víťazstvo domácich cennejšie). Boli to obe blokárky - Monika Jurišová a Megy Kováčiková, naše piliere v obrane na sieti a útoku stredom. Bolo potešením sledovať ich hru a najmä súhru s oboma nahrávačkami, s ktorými neustále vymýšľali ako prekonať súperovu obranu. Až som sa prichytil pri otázke: potrebujú ony ešte trénera ? Absolutórium si zaslúži kapitánka, Majka Ondrejková, ktorá odohrala 2. zápas ako keby nemala v nohách 5 setov prvého zápasu. Skvelý príjem, podanie, organizovanie v poli a v útoku jej hádam padlo všetko, čoho sa dotkla. Žeby k tomu prispel ten utorkový kondičný tréning ?
V základnej šestke domácich nastúpili: smečiarky Majka Ondrejková a Aďa Franeková, na bloku Monika Jurišová a Megy Kováčiková, na nahrávke Sisa Šumpíková, na poste diagonálnej hráčky Slávka Stráňavová, libero Inga Andočová.

Chcel by som poďakovať aj siedmemu, či ôsmemu hráčovi, ktorým boli diváci, a ktorí neúnavne, na čele s Elou, hnali naše dievčatá dopredu.

Cibulková svoj finálový zápas s Na Li nakoniec nezvládla, ale to mi dobrý pocit z peknej soboty vziať nemohlo.

Najbližší domáci zápas odohrajú naše ženy v telocvični ZŠ Rázusova 8.2.2014 o 11,00 hod. s Martinom, vedúcim družstvom súťaže.

26 Jan 2014, Peter Gramblička, naspäť

kalendár

Dnes je piatok, 29. marec 2024
meniny: Miroslav

PO UT ST ŠT PIA SO NE
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

počítadlo návštev

partneri

mesto Čadca

odkazy

vyhľadávanie


archív

články fotky
© 2009 TJ Lokomotíva Čadca | úvod história súťaže galéria fórum kontakty rss TJ Lokomotíva | administrácia created by jp